Pavel Víška | | Muži

20240908 TJ Sokol Újezd u Brna – HAOLK 31:37 (18:17)






     Los 1.kola Českého poháru nám přisoudil tým HAOLKu, která bude shodou okolností naším soupeřem v I. lize. S HOLKem se tedy potkáme ještě dvakrát v ligových utkáních. Zápas vynikající úrovně nám ukázal herní kvalitu soupeřů, kterou můžeme očekávat. HAOLK je aspirantem na příčky nejvyšší. Přestože jsme nakonec padli, do 50. minuty to bylo naprosto vyrovnané utkání.

     Někteří pravidelní návštěvníci domácích extraligových zápasů Maloměřic dokonce označili kvalitu tohoto zápasu za vyšší, než je možno vídat na Majlonutu! Rozhodlo posledních 10 minut, kdy však rozdíly mezi naší hrou a hrou soupeře byly výrazné až propastné. Chtělo by se říci "maličkosti, či detaily" rozhodly o našem neúspěchu, avšak mě z těchto "maličkostí a detailů" docela mrazí, protože když si uvědomím, co by se muselo stát a změnit, abychom se i v těchto "maličkostech a detailech" docvakli na úroveň HAOLKu, je to práce jako na kostele...

     Předně musím a chci vyseknout našim hráčům obrovskou pochvalu za výkon, herní umění a nasazení. V hráčích máme obrovskou kvalitu, avšak i ty nejlepší je nezbytné (a v házené obzvláště) "svázat" systémem hry, taktikou (předem danou a všem srozumitelnou). Stejně tak je nutné nechat hráčům prostor, aby vynikli v tom, co umějí nejlépe, ve správnou chvíli některé poslat na hřiště a některé na lavičku. Stejně tak je nutné i tyto výborné hráče umět motivovat, povzbudit a jít jim příkladem. A tohoto se našim hráčům, v tomto zápasu, nedostalo. Zápas jsem měl možnost netradičně sledovat z místa hned za střídačkami, protože jsme dostal roli pořadatele zápasu. Dostalo se mi tedy možnosti být v centru zápasového dění na obou lavičkách, časomíře a pozorovat zblízka hráče, trenéry i rozhodčí. A o toto je divák v hledišti, v naší jinak nádherné hale, bohužel ochuzen... Věřte, že pro "fanouška, laika" spoustu věcí z hlediště vypadá jinak než zblízka. Mě tedy tato zkušenot pouze utvrdila v to, co si již delší dobu myslím, nic nového mě nepřekvapilo. Pokud chceme být úspěšní, musíme vyladit ty "maličkosti, či detaily", které jsou však ale zároveň obrovskou výzvou.

     K průběhu zápasu v rovině popisné a faktické asi takto. Celou první půli se hraje z obou stran výborná a dynamická házená. Brankáři na obou stranách nevynikají, a tak padá docela dost branek. Skóre se motá na remízových stavech, my občas odskakujeme na rozdíl až +3 branky. Z naší strany vidíme spoustu pohledných akcí, Kroša v podobě Vítka Kučery má vedle sebe střeďáka, který mu dokáže spoustu šancí připravit a Kroša se tak může maximálně soustřetit na to v čem je vyjímečný – střílet branky z výskoku z nějakých 8-9 metrů. Jako alternativa a změna stylu zakončení pak opět funguje spolupráce Pešího s Flajšou, kdy Honza (tak jako mnohokráte) dokáže být tím pravým game changerem, kdy v krátkém časovém úseku dokáže vsítit šňůru branek – tentokráte mezi 25. a 30. mitutou měl 4 přesné zásahy. Ale výborně hrají i všichni ostatní, netřeba je jmenovat. Míč létá rychle a přesně a chytá se do jedné ruky. Premiéru na hřišti v kategorii mužů zažívá brácha Toma Kachlíka – 17 letý Matěj a premiéra je to vydařená. Matěj, hráč bez nervů, téměř nic nekazící, s obrovským potenciálem a silou, levák a se sníženým prahem bolesti, kterému nevadí, že dostane naloženo. Hráč jak do kombinace, tak i s dynamitem v ruce. Určitě budoucnost házené ať už v dresu Újezda, nebo nějakém jiném...

     A máme tu 24. minutu, faul na Pešího, který končí na zemi a rozhodčí dávají pokyn lavičce, že může proběhnout ošetření. To, že na hřiště vbíhá vedoucí družstva chápu, že tam vbíhá zdravotnice Boženka a tyto oba zajímá primárně zdravotní stav Honzy, to také chápu. Ale nechápu, proč na hřiště vbíhá i náš hlavní trenér, který se nechá primárně vtáhnout do slovní debaty s faulujícím hráčem. Nevím, co si řekli, co rozhodčí slyšeli, ale výsledkem je červená karta pro Zdenála. Nepochopitelné, zvláště v kontextu prapodivných rozhodnutí rozhodčích, od kterých šlo očekávat opravdu cokoli... Takže v momentě, kdy hrajeme dobře a vedeme o jeden gól jsme do konce zápasu bez trenéra, "řízení" zápasu přebírá Luďa Kubát. Není sebemenší omluvou, že rozhodčí pískají tak jak umí. Tady nelze nikdy vyhrát a pouze pokora a zaťaté zuby můžou přinést ovoce. Tady tedy nebudu šetřit ani naši lavičku, která po celý zápas každý sporný výrok arbitrů bouřlivě rozporuje, ale zde je úloha trenéra a vedoucího, aby vášně a emoce krotili, no ale když jsou sami aktéry těchto protestů... (omluva Ondrovi Zapletalovi v roli vedoucího, ten se snažil lavičku uklidňovat).

     A máme tu půli druhou... Do 50. minuty se to zase tahá o gól. Avšak zatímco HAOLK celý zápas hraje dle svého systému, kterému jeho hráči věří a chápou ho a podvědomě se už těší na těch posledních 10 minut, kdy mají jasný plán, jak nám zasadí smrtelnou ránu, tak na naší straně je tomu právě naopak. Scénář na posledních 10 minut nemáme, anebo máme, ale je natolik neortodoxní, že ho nechápu. Omlouvám se Luďovi, ale myslím, že ani kdokoli jiný by narychlo nic nevymyslel, jen by to asi udělal jinak... Koncovky zápasů jsou samostatná kapitola, na kterou se musí družstvo (dle vývoje zápasu samozřejmě) dopředu, nejlépe na tréninku, připravit a to v několika scénářích. Jedno je však v kvalitní a vyrovnané házené naprosto jisté – zápasy se rozhodují v posledních 10 minutách.

     HAOLK na posledních 10 minut pošetřil Ondru Jahodu, svého klíčového hráče (kdo by to čekal, že?). My v té chvíli měli proti němu v obraně Matěje Kachlíka (Matěji, pochvala za celý zápas, ale ani Ty ještě nechceš v 17 letech hrát posledních 10 minut špílu v obraně na Ondru Jahodu! Tam měl být okamžitě Radim, nebo Kroša). Stejně tak nasazení Martina Strouhala a Michala Gajdy na posledních 10 minut je prostě špatně. Dosty a Dan Korger to měli dohrát. A že tam chybí i další náš druhý game changer Vítek Kučera? Samozřejmě jsme ještě po tajmu ve 24. minutě vrátili na hřiště "to nejlepší", ale to už bylo jen hašení nezvladatelného ohně. Vždyť HAOLK nám dal mezi 20. a 24. minutou 5 branek v řadě a z našeho průběžného vedení 29:28 byla rázem průběžná prohra 29:33! Ano stačily 4 minuty, na které jsme nebyli připraveni, ale museli jsme vědět, že právě v té době se bude lámat chleba. A to jsou právě ty "maličkosti a detaily" a jejich zvládnutí, které nás v tomto zápasu dělilo od úspěchu proti jednomu z nejlepších celků I.ligy...

     Samostatná kapotola pak byli brankáři, kdy Jakub Grulich v bráně hostů byl v první půli zralý na ručník, avšak tento čas a začátek půle druhé věnoval studiu zakončení našich střelců, aby právě v těch posledních 10 minutách postupně famózně vymazal téměř všechny naše borce. To naši gólmani chytali bez ohledu na čas a stav zápasu tak nějak konstantně podprůměrně. Ano vybavuji si jeden pěkný dvojzákrok Lukyna, ale to je asi tak všechno.

     Opět použiji svou "okřídlenou starou hlášku", kterou jsem samozřejmě nevymyslel, ale někomu ukradl. Každý řetěz je jen tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Pakliže si jako jednotlivé články pomyslného řetětu řetězu představíme jednotlivé hráče v poli – brankáře – zápasovou taktiku a strategii – trenérský štáb - fanoušky – halu – sponzory..., tak celková síla celého našeho řetězu, bude vždy záviset právě na síle těch nejslabších článků.

     Na závěr ještě položím pár lehce provokativních otázek. Ano, po bitvě je každý generál a každý trenér, toho jsem si vědom, ale co už... Na kdyby se nehraje, ale pokud nebudeme zdravě odvážní dělat logické a správné kroky, tak o čem ten sport vlastně pak je? Trvdošíjně trvat na něčem, co momentálně nefunguje, to je cesta do pekla...

       
  • Proč se na hřiště nedostalo aktuálně LK č.3 (v sezóně 21/22 dalo celkem 96 branek, v sezoně 22/23 dalo celkem 116 branek), když aktuálně LK č.2 v první půli 3 x střelecky zklamalo a ve druhé půli pak ještě 2 x a ani aktuálně LK č.1 nemělo svůj obvyklý střelecký den?
  •        
  • Proč se na hřiště nedostal aktuální gólman č.3 (muselo by se to plánovat už před zápasem), když naše aktuální jednička i dvojka jsou mírně řečeno dlouhodobě podprůměrní? Vždyť nástup Ondry na poslední čtvrthodinku by možná byl impulzem pro naše kluky a šokem pro soupeřovy střelce? V rovině čistě zkušenostní má Ondra určitě ještě hodně co nabídnout, avšak pokud nebude mít příležitost to ukázat...
  •       
  • Jak by asi probíhalo koučování, kdyby byl na lavičce Aleš Flajšinger a dokoučoval od 24. minuty celý zápas? Nevím, jestli by to přineslo úspěch, ale určitě by se mnohé věci odehrály jinak.
  •       
  • Proč druhou půlku nezačali v laufu hrající Peší a Flajša, kteří mohli v tomto laufu z konce první půlky po přestávce plynule pokračovat? Říci, nastoupíme jako na začátku, tedy dáme tam "základní sestavu", to je to nejjednodušší, co se nabízí a zároveň hodně alibistické...

     Na úplný závěr, ale znovu opakuji. Hoši děkujeme vám za nádherný zápas. Liga nám teprve začíná a rozhodně máme na to se se vším poprat a na těch obrovsky důležitých "maličkostech a detailech" nějak ještě zapracovat.


Svazové přehledy

20240908 HAOLK 1. kolo ČP - Přehled

15.9.2024 Sokol Šťáhlavy - TJ Sokol Újezd u Brna

     Naše premiéra v I.lize dopadla přenáramně a dle průběhu zápasu přesáhla všechna naše očekávání.

Soustředění 2024

    Tradiční soustředění v Novém Veselí probíhalo od 11.8 do 17.8.2024 a bylo určeno pro mladší...

Legata Hustopeče – TJ Sokol Újezd u Brna 25:43 (16:23)

     Tak nám ta nová a přelomová házenkářská sezóna konečně začala...