Luděk Kubát | | Mladší žáci

3.3.2024 Turnaj Nové Bránice



    Dlouho avizovaný nedostatek hráčů ročníků 2011 a 2012 se na podzim na naší hře hodně projevil a my skončili v Červené skupině poslední. Soutěž hrajeme převážně s nováčky a minižáky, takže boje o medaile pro nejbližší období přenecháme vyspělejším týmům. Pro jarní část sezóny byly vytvořeny skupiny nové, kdy týmy umístěné po podzimu na prvních třech místech Modré a Červené skupiny hrají o medaile, zatímco my jsme zařazeni do stříbrné skupiny, což znamená boje o konečné sedmé až třinácté místo.

    Před turnajem v Nových Bránicích se omluvenky hráčů a hráček hromadily takovým tempem, že jsme museli sáhnout do rezerv a povolat do týmu Toma Flajšingera, který byl přeřazen do starších žáků a už s námi ani netrénuje. I s touto posilou nás do Bránic odjelo pouze sedm, což, jak všichní ví, je přesně na hru. Výhodou tohoto počtu je fakt, že odpadají problémy se střídáním a na lavičce není nikdo, kdo by brblal, že chce hrát 😊. Nevýhoda je v tom, že se děti unaví a v posledním ze čtyř zápasů už budou tahat nohy. Na druhou stranu, unavení hráči a hráčka u hry více přemýšlejí, nejsou tak zbrklí a více poslouchají pokyny z lavičky, takže je to vlastně taky výhoda 😊. Děti věděly, že odpočinout si mohou pouze při vyloučení, takže jsme byli zvědaví, jak s touto možností naloží 😊.

    V prvním zápase jsme narazili na tým Hostěrádek. Tamní hráči a hráčky už spolu v nezměněné sestavě hrají dlouho, ví o sobě a často hrají signály. Abychom jejich souhru narušili, naplánovali jsme agresivní obranu 3:3. Bohužel, neuměli jsme včas předávat a přebírat zabíhající hráče, takže docházelo k přečíslení a kombinační hra soupeře stavila úspěch. My jsme se v útoku trápili a nepřesnými přihrávkami, nepřipravenými střelami a dalšími technickými chybami jsme Hostěrádkám umožnili jít do vedení 5:0. Do zápasu jsme brankově vstoupili až v šesté minutě a začali mírně stahovat. Hra se poté vyrovnala, ale když jsme se lehce přiblížili, nasledovalo vyloučení a soupeř zase odskočil. Za 2 x 12 minut zápasu jsme měli tři dvouminotové tresty a protivník žádný. Nutno říct, že naše tresty byly zasloužené, protože jsme nepropojili práci nohou a rukou. Nohy stály a rukama jsme strkali z boku do hráčů při střelbě. Skóre se různě přelévalo, až nakonec skončilo jako na záčátku, tedy mínus pět. Prohráli jsme 13:18.

    Po jednozápasové pauze jsme nastoupili proti Novým Bránicím. Abychom neopakovali předešlou neefektivitu, hráli jsme rychleji. Nastavenému tempu však stačili pouze Tom a Sam, tedy oba nejstarší hráči. Zbytek týmu nebyl včas na svých místech, případně nezpracovali úměrně rychlejší přihrávku. Útok tak byl hodně jednostranně zaměřený na střední a levou spojku. Obrana už byla mnohem kolektivnější. Díky zlepšenému pohybu jsme mnohokrát dokázali útočníky přerušit. Výborně spolupracovala pravá strana, kdy všichni tři leváci byli úspěšní na nohou a k vidění bylo i zajišťování. Vyhráli jsme 13:11 a dětem se ulevilo, protože při aktuálním počtu hráčů si tým moc nevěřil.

    Ob zápas nás čekal duel proti B týmu SK KP Handball Brno. Tento zápas byl asi nejkoukatelnější. V minulém zápasu jsme získali dva body, a protože s prázdnou domů nepojedeme, děti se uvolnily a hrála se pěkná házená. K vidění byl pohyb bez míče, kdy křídla zabíhala do falešného pivota. Dan svým pohybem několikrát navázal šestého obránce a odvedl ho z určeného prostoru, díky čemuž měl Martin před sebou dálnici k zakončení. Viki z druhého křídla utekl nepovšimnut, takže měl po nahrávce Toma a odbloku Elišky možnost zakončit sám. Eliška několikrát doplatila na to, že ve škole hrají vybíjenou, protože její střely z pivota brankaře nekompromisně trefovaly 😊. O poločase jsme vedli o šest branek, takže na lavičce vládla pohoda. Do druhé půle se Kénik zaměřil na procházení středem, Elišce bylo hloupé se s kluky pořád rvát, takže jsme z pivota několikrát inkasovali. Měli jsme však náskok, dařily se nám i útoky, tak nebylo moc co řešit. Celková výhra 15:10 jen podtrhla velice dobrý dojem ze hry. Do střelecké listiny se zapsali čtyři hráči, takže spokojenost byla o to větší.

    Do posledního zápasu jsme vstupovali opět jen po půlhodinové pauze. Děti byly unavené a proti nim nastoupili urostlí borci a borky z Legaty Hustopeče. Obrana tahala nohy a dopředu už se nikomu moc nechtělo. Střelecká aktivita tak opět zůstala na duu Tom a Sam. Kája v bráně se zápas od zápasu zlepšoval a v tomto posledním duelu nás několikrát podržel.
    Druhý poločas už byla herní křeč. Únava se nevyhnula ani soupeři, ale ten přijel ve třinácti lidech. Posledních 12 minut už jsme chodili jen do trháků. Z posledních sil jsme úspěšně vstupovali do přihrávek a Tomík běhal a běhal. V tomto úseku hry už skóroval sám, jen občas si narazil o Sama. Proti Legatě Tom nasázel úctyhodných 15 branek.

    Je po turnaji a já musím všem aktérům složit poklonu. Všichni makali na 100% a nikdo si ani slůvkem nepostěžoval. Eliško, Kájo, Dane, Viki, Martine, Same a Tome, jsem na vás hrdý.

3.3.2024 Turnaj Nové Bránice - přehled

21.04.2024 TJ Sokol Újezd u Brna – TJ Sokol II Prostějov (muži)

Bez bubeníků to nebylo ono. Až s jejich příchodem se vše dostalo do normálu 😊

13.4.2024 Turnaj SHC Maloměřice - mladší žáci

2. kolo turnaje JmKSH - stříbrná skupina - mladší žáci

14.2024 Legata Hustopeče - TJ Sokol Újezd u Brna (muži)

Střelecké trápení se šťastným koncem.