Luděk Kubát | | Muži

10.2.2024 TJ Sokol Velké Meziříčí - TJ Sokol Újezd u Brna



O zápasu, kde přesilovky a sedmičky nebyly výhodou.

Stručným nadpisem jsem vypíchl důvody naší dnešní prohry. Kdo neví, v minisoubojích střelců proti brankářům neproměnili naši borci celkem čtyři tresné hody.

Zápas přitom začal velice dobře. Až do dvacáté první minuty jsme průběžně vedli o dvě branky. Domácí jako vždy hráli hodně tvrdě a rozhodčí vylučovali. Pravda, rozdíl ve vyloučených mohl být větší než jen 8:2, ale i tak jsme hráli dostatek přesilovek, abychom v pohodě zvítězili.  Museli bychom však hrát hlavou. Náš neúspěch se dá ilustrovat při naší výhodě o dva hráče, při hře 6:4. Hráli jsme až nepochopitelně. Místo naprosto dostačující rychlé lajny, se levá spojka rozhodla navázat druhého obránce. OK, proč ne. Jenže levá spojka hodlala po elku i zakončit. I to by mohlo vyjít, ale problém byl v tom, že tento hráč byl první, který obdržel míč po rozehrávce pivota a byla na něj upřena pozornost všech čtyř obránců. Po kontaktu s urostlým obráncem putoval míč z nouze do levého křídla, které mělo mizerný úhel. Výsledkem naší přesilovky byla ztráta míče, trhák a gól v naší síti. V přesilovce 6 na 4 jsme nedali ani branku a dvě dostali. Třetí jsme obdrželi po návratu prvního vyloučeného. Domácí hráli i v oslabení se se šesti hráči bez brankaře. Měli jsme agresivní obranou donutit útočníky k chybám, ale nechávali jsme jim příliš prostoru a klidu. Spolupráce Martina Janíčka s pivotem byla ukázková a naše obrana byla častokrát v roli diváků. Hlavně přebírání pivota bylo z naší strany nezvládnuté.   

            S výhodami, myšleno sedmičky a přesilovky jsme naložili velice marnotratně, zbrkle a nejenom v popsaném případě. Pokud byl na hřišti vyrovnaný počet hráčů, hráli jsme mnohem ukázněněji a odpovědněji. „Díky“ početní výhodě se skóre přechýlilo v náš neprospěch z předpřesilovkového stavu 9:11 na 12:11. Poté hráli přesilovku domácí, ale bohužel nás nenapodobili a stav byl rázem 13:11. Na hřišti byly v té době mladé pušky, a s vervou sobě vlastní se snažili rychle manko dohnat. Výsledkem byly ztráty míče a další zbytečné góly v naší síti. Do šatny jsme šli za výsledku 18:15.  

Druhý poločas začal základ a herně jsme se zvedli. V sedmé minutě byl stav 19:19 a ve dvanácté 21:21. Potom hru ovládly emoce. Rozhodčí několikrát rozhodli z našeho pohledu sporně a někteří hráči i trenér se dostali do psychické nepohody. To se stát může, ale je nutné hodit křivdy za hlavu a koncentrovat se na herní výkon. U trenéra je to dokonce bezpodmínečně nutné. Posledních 15 minut se Zdenál místo týmu pokoušel koučovat rozhodčí, ale bezvýsledně. Ve druhém tajmu jsem dával hráčům pokyny já, ve třetím si vzal slovo Aleš. Toto by ale v žádném případě nemělo být normou. Trenér musí jít hráčům příkladem, protože když s rozhodčími diskutuje on, diskutují i hráči a hra trpí. 

Ve dvacáté a dvacáté sedmé minutě jsme nedali sedmičky a domácí se dostali do vedení o dvě branky. Ve třetím tajmu Aleš týmu naordinoval celoplošnou osobku, ale výsledek jsme stáhli jen na nejtěsnější možný rozdíl. Ačkoli soupeř byl dobrý, hrál tvrdě a hrálo se u nich, přesto jsme měli na to vyhrát.     

Komentář rozhodčích:

Poznámky

Utkání s mnoha souboji, kdy se domácím podařilo na konci poločasu utéct na rozdíl 4 branek. Hostům už se v druhém poločase, hlavně díky neproměným šancím, podařilo pouze jednou vyrovnat skóre, ale domací nakonec zvítězili o jednu branku. Na hřišti bylo pár potyček, které se nám podařilo včas rozehnat. Vše v pořádku.

Přehled:

20240210 Velmez - přehled